GRAD ROVINJ - Smještaj i povijest
Grad Rovinj smješten je na zapadnoj obali Istre, najvećeg Jadranskog poluotoka, udaljen tek jedan sat vožnje od Trsta, 270 km od Zagreba, nešto više od 500 km je do Beča, a sedamstotinjak do Muenchena. Rovinj se zadnjih četrdesetak godina razvio u pravo turističko središte, zbog svoje prirode, razvedene obale i mnoštva otoka, zanimljive okolice, ugodne mediteranske klime, raznovrsnih smještajnih objekata i turističkih sadržaja te velikih kulturno – povijesnih vrijednosti, lokaliteta. Sve to Rovinj čini idealnim odredištem za odmor, što dokazuju mnogobrojne pohvale velikog broja gostiju te nagrade raznih turističkih udruženja i patrola.
 
GDJE JE TOČNIJE RESTORAN SANTA CROCE U ROVINJU?
Ulica je zvana Sv. Barnaba, Calsanta, Santa Croce i obuhvaća:
 
- lijevo se nalazi više skalinada prema moru (Scala al mare) koje su stanovnici koristili za odbacivanje raznog otpada.
 
- na desnoj strani ulice nalazi se mali trg Sv. Barnabe jer se tu nalazila istoimena crkvica (sagrađena 1592.g. a porušena 1935.g.).
 
- na hridi Sv. Eufemija s lijeve strane ulice nalazi se stup iz 1720 s natpisom o dolasku sarkofaga svetice, a iznad hridi je crkvica Sv. Križa iz 1592. godine.
 
Ulica Svetog Križa završava mjestom kojeg nazivamo Puntolina.

Zbog ostavštine bogate povijesti i osebujne lokacije Rovinj je danas jedan od najatraktivnijih i najljepših gradova na Mediteranu. Grad zrači jedinstvenom ljepotom koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Njegove prekrasne kamenom popločane ulice, nad kojima se uzdižu stara usko zbijena zdanja sa baladurima i terasama na vrhu, renesansni bedemi, prekrasne crkve, galerije na otvorenom, brojni restorani koji nude plodove mora čiji svježi miris prožima svaki kutak grada, pogled na beskrajno plavetnilo ukrašeno sa 22 otoka svaki sa svojim posebnim ljepotama predstavljaju ono što Rovinj čini nezaobilaznim biserom kojega se mora upoznati, osjetiti i uvijek mu se vratiti.

 
Sezonska događanja i aktivnosti grada Rovinja:
Artexchange – istarski sajam umjetnina 07.05.-10. 05.
Rovinjski festival delicija – gastronomska manifestacija 24.05.
Rovinj photodays – nacionalni festival fotografije 05.06.-06.06.
Regata brodica s oglavnim jedrom – regata tradicionalnih jadranskih brodica 14.06.
Hrvatski ljetni salsa festival – plesni festival 22.06.-28.06.
Gandusiana – kazalište Gandusio, glazbeno-kulturno događanje 10.07.
Povorka batane s feralom – Riva, Spacio oživljavanje tradicije
Romantika uz Lungomare – hotel Park, afrodizijaci i romantična glazba 17.07.
Festival Sete Sois Sete Luas – Trg.M.Tita, festival mediteranske narodne glazbe 23.07.-25.07.
Grisia – jednodnevna izložba na otvorenom 09.08.
Noć Sv.Lovre – gradsko središte, zabavna manifestacija sa naglaskom na romantični duh Rovinja 12.08.
Večer ribarske tradicije – kulturno-zabavna večer 21.08.
Rovinjska noć – riva, tradicionalna ljetna manifestacija 28.08.-29.08.
Dan Sv.Eufemije – gradsko središte, tradicionalno gradsko slavlje u čast zaštitnice grada Sv.Eufemije
 
Preporučujemo:
Stari grad - Skučeni prostor uvjetovao je zbijenu gradnju uskih kuća, uskih ulica i malenih trgova. Posebnost su ove gradske jezgre i karakteristično izgrađenih dimnjaci. Gradski bedemi i vrata - Već u 7. stoljeću Rovinj je bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa. Na mjestu vanjskih gradskih vrata podignut je u 17. stoljeću barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad.
 
Crkva Sv.Eufemije - Najimpozantnije zdanje i crkva zaštitnice grada, dominira cijelom starogradskom jezgrom. izgrađena je početkom 18. stoljeća, a polovicom prošlog stoljeća sagrađeno je novo pročelje u barokno - venecijskom stilu. Zvonik Sv. Eufemije, visok šezdeset metara, krasi bakreni svetičin kip koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi.

Franjevački samostan - Crkva i samostan građeni su početkom 18. stoljeća. U ovom baroknom cjelovitom zdanju pohranjena je bogata knjižnica i zanimljiv muzej sakralnih umjetničkih djela.

Dvorac na otoku Sv.Andrije - Samostan benediktinaca osnovan u 6. stoljeću. U 15. stoljeću franjevci su ga proširili i povećali, a krajem 19. stoljeća uredio ga je barun Hütterodt.

Krstionica Sv.Trojstva - Sedmerokutna građevina najstarije je zdanje grada smješteno na Trgu na Lokvi. Romanička crkvica izgrađena u 13. stoljeću zanimljiva je i zbog vrijednog detalja tranzene s prikazom Golgote.

Zavičajni muzej Rovinj - smješten u baroknom zdanju u samom središtu grada, uz izložbe suvremenih likovnih umjetnika posjeduje i stalne zbirke.
 
Rovinjski akvarij - akvarij koji pripada najstarijim ustanovama te vrste u cijelom svijetu. Iza debelih stakala tu živi šarolik svijet podmorja istarskog poluotoka i sjevernog Jadrana.

Limska draga - Ova potopljena kanjonska dolina u kršu, koja stoji kao istinski dokument nekadašnjih hidrografskih odnosa i evolucije na prostoru Istre, proglašena je "specijalnim rezervatom u moru" i "značajnim krajolikom". Smaragdno more i vegetacijska slika koja se smjenjuje na obližnjim padinama čini ovaj zaljev i najljepšim na Jadranu. Tu se nalazi i Romualdova pećina.

Dvigrad - Ruševine srednjovjekovnoga grada napuštenog u 17. stoljeću. Posebno se ističu ostaci crkve Sv. Sofije. Dvigrad je od Rovinja udaljen 23 kilometra.
 
Močvara Palud i otoci Dvije Sestrice - Močvara Palud je "specijalni ornitološki rezervat". Boćata voda i bujna vegetacija okupljaju obilje ptičjih vrsta, bilo na gniježđenju, bilo u prolazu. Na otočićima Dvije Sestrice gnijezde se galebovi, a rt Gustinja, zbog vrijedne je crnike, svojevrstan "rezervat šumske vegetacije".
Kamenolom Fantazija - Ovo je geološki "spomenik prirode" svjetske vrijednosti. Nema boljeg primjera i jasnijeg pokazatelja geoloških pojava u kršu, strukture i sila koje su oblikovale ovaj nekadašnji kamenolom.

Rovinj gastronomija
Gotovo svaka rovinjska uličica i trg imaju svoj restoran, a svježa riba je zasigurno ono što će svaki ugostitelj ponosno istaknuti na svom meniju u gradu Rovinju. Zubatac, brancin, orada, baraji, cipli, škarpine, arbuni, listovi, oslići, lignje, rakovi i rakovice, rovinjske dagnje i oštrige mame svojim "jadranskim" okusom.

Međutim, ne propustite kušati posebnosti istarskog kraja. Prije svega, istarski pršut, mekan i crven, tanko narezan uz krišku domaćeg kruha savršeno je predjelo koje će uz domaći ovčji sir i maslinovo ulje omogućiti nezaboravno gastro zadovoljstvo, a uz ponudu vrhunskih istarskih vina zaokružiti okus istre na stolu. Restoran Santa Croce nudi vam upravo to, spoj okusa Istarske autohtone kuhinje i izvornog povjesnog istarskog okruženja, koje tako uspjeva dočarati  i stvoriti potpuni doživljaj istarske kuhinje.


Rovinj biciklističke staze

Rovinj i njegova okolica nalaze se na dvije već pripremljene rute na biciklističkim kartama Istre. Gotovo 40 kilometara biciklističkih staza okružuju i presjecaju Rovinj i njegovu okolicu a prolaze najlijepšim plažama, park šumom, zaštićenim ornitološkim rezervatom, geološkim "spomenikom prirode", turističkim kampovima i hotelima ...Bez obzira da li ste profesionalni biciklist, "fanatični" muont biker, rekreativac ili se sa biciklom susrećete rijetko) vožnja prirodnim stazama kroz šume, uz more ili putem vinskih staza pružit će Vam neopisivo zadovoljstvo.

Odaberite jezik:

Croatian Chinese (Simplified) Czech Danish English French German Hungarian Italian Polish Russian Spanish Swedish